Wat maakt OpenStack zo populair? Ontdek wat je met OpenStack kan doen.

Wat Linux vandaag is voor de server, wordt OpenStack voor de cloud.

8 sep, 2016 William Visterin

artikel verschenen in Computable in JUNI 2016  – Wat Linux vandaag is voor de server, wordt OpenStack voor de cloud. Iets groot. Ook in ons land rijzen de OpenStack-projecten als paddenstoelen uit de grond. “Met OpenStack bouwen bedrijven hun eigen Amazon cloud, zonder dat ze bij Amazon moeten aankloppen.”

OpenStack wordt vaak gemakkelijkheidshalve omschreven als een cloud OS. In de praktijk is dat iets te kort door de bocht, maar het geeft wel aan in welke context de technologie wordt gebruikt. In wezen is het een cloud orchestration platform. Sommige hebben het ook wel over virtualisatie 2.0, want OpenStack legt een extra laag bovenop je gevirtualiseerde omgeving.

“Wij zijn al ongeveer twee jaar bezig met OpenStack en hebben sinds dan een dedicated team van ontwikkelaars die ermee bezig zijn”, vertelt Pepijn Palmans, Managing Director van het Belgische cloudbedrijf Stuart (het vroeger housingcenter). “Maar pas sinds oktober vorig jaar zijn de eerste vragen van klanten erover komen binnenlopen”, vertelt hij.

Open Source

OpenStack is gebaseerd op open source. De technologie is vrij beschikbaar en niet van een of andere leverancier. Het geeft iedereen de mogelijkheid om met de technologie aan de slag te gaan. In die zin is het vergelijkbaar met Linux, alleen gaat de reikwijdte van OpenStack veel verder. “Het is een soort van open source bouwdoos voor je hele datacenter, die zich baseert op 20 à 30 kerncomponenten”, aldus Palmans.

OpenStack is een van de exponenten van het zogenaamde software defined datacenter. Je kan namelijk dankzij de ingebouwde API’s een verzoek sturen om, naast een virtuele server, bijvoorbeeld in te grijpen op netwerkniveau zoals voor een router, firewall of load balancer omdat deze deel uitmaken van de hele gevirtualiseerde omgeving. Dat maakt OpenStack erg schaalbaar en flexibel op technisch niveau. Het concept van de API’s en de mogelijkheden om bijvoorbeeld eigen templates te ontwikkelen, zorgen er onder meervoor dat je als het ware een heel datacenter kan virtualiseren en naar je hand kan zetten, vaak zonder dat je zelf in servers, storage en netwerkcomponenten moet investeren.

Dat OpenStack open source is, betekent overigens niet dat commerciële bedrijven het niet omarmen. Integendeel, net als met Linux komen velen ook af met hun eigen distributie. Bedrijven als Red Hat, IBM, Hewlett Packet Enterprises (HPE) en in zekere zin ook VMware zetten bijvoorbeeld flink in op OpenStack.  Het Helion-project van HPE is hier een goede illustratie van.

Vormen

In de praktijk bestaan er verschillende modellen voor bedrijven om met OpenStack aan de slag te gaan. Het eerste is het pure on premise model, waarbij u het volledig zelf beheert. Maar net als met open source moet u dan wel over de mensen beschikken die de technologie beheersen.

Een variant is het hosted private model. “Hierbij wordt het beheer van de OpenStack omgeving overgelaten aan een derde partij maar wel in een private modus”, vertelt Palmans. “Bedrijven vermijden zo wel het zogenaamde vendor lockin-senario, vermits het open source is. Maar anderzijds doen ze een beroep op een derde partij die er de noodzakelijke specialisten voor heeft. Je kan OpenStack naar je hand zetten. Je kan het programmeren, en dit vaak meer dan met de traditionele oplossingen.”

Sommige bedrijven zien de voor hen soms vrij prijzige licenties voor software als die van VMWare als extra argument. “Net zoals bedrijven willen afstappen van hun dure Microsoft-licenties en naar MySQL overstappen.”

Amazon in België

De derde vorm voor OpenStack is het public cloud-model. Hierin  bouwt een Belgisch hostingbedrijf een soort van eigen ‘Amazon in België’-cloud, met dan wel het voordeel dat uw data in België blijven en dat het beheer gebeurt door een lokale partij die de spreekwoordelijke telefoon opneemt als u een probleem heeft. In ons land zijn, naast Stuart, diverse hostingbedrijven, waaronder Combell, bezig met het uitrollen van zo’n eigen multi-tenant public cloud-aanbod  op basis van OpenStack. Al biedt Combell tegelijk ook wel een eigen dienst waarbij managed hosting wordt geleverd voor cloud diensten bij Amazon AWS.

Is het wel interessant om als hostingbedrijf je eigen Amazon-achtig platform uit te rusten? Qua schaal kan niemand tegen Amazon op, en ten tweede is Amazon toch sowieso wel goedkoper? “Dat hangt er maar van af hoe je het bekijkt”, vindt Palmans. “Ik ken al bedrijven die met hun cloudprojecten van Amazon wilden afstappen, net omdat het op grote schaal behoorlijk duur werd voor hen.”

Nasa

Overigens is Amazon in functie van OpenStack de partij waar iedereen zich in functie van het hyperscale-gehalte op richt. “Met OpenStack bouwen bedrijven hun eigen Amazon cloud, zonder dat ze dat bij Amazon moeten doen”, aldus Stefaan De Schuyter, country chief technologist bij Hewlett Packet Enterprise.” OpenStack is overigens oorspronkelijk gestart bij de NASA. De ruimtevaartorganisatie was gecharmeerd door de mogelijkheden van Amazon AWS dat ze er zelf mee zijn begonnen, om het vervolgens in handen van de open source community te geven. Waar uiteindelijk tientallen bedrijven mee aan meewerken en aan ontwikkelen. Alleen dat al is een indicatie dat dit iets groots wordt”, zo besluit hij.

Deel dit artikel

Facebook Twitter Linkedin