Is dat nu wel zo slim een hybrid cloud model? Welke garanties biedt dit model voor de toekomst?
Ondanks het feit dat er al jaren gesproken wordt over ‘de Cloud’, zowel in zijn Private, Public en Hybrid vorm, blijft de definitie ervan vaag en voor interpretatie vatbaar. Laten we daarom voor dit opiniestuk ervan uit gaan dat een Private Cloud ofwel op een server draait binnen een bedrijf of op een dedicated server staat binnen een extern datacenter. In beide gevallen gaat het hier over data of applicaties die in eigen beheer zijn. De Public Cloud daarentegen bevindt zich altijd extern en valt daardoor vaak onder extern beheer. Hieronder vallen spelers zoals Dropbox, Amazon en Google.
Op dit moment gebruikt reeds 50% van de Belgische bedrijven Cloud software. Daarenboven mogen we ervan uit gaan dat zowat elk Belgisch bedrijf – omwille van tools zoals Gmail en Dropbox – vaak willekeurig en onbewust gebruik maakt van Public Cloud oplossingen. Meestal wordt belangrijke data en software op servers in eigen beheer gehost, terwijl de mailserver, filesharing oplossingen en andere SaaS producten in een Public Cloud zitten. Dit brengt ons tot een Hybrid Cloud model. Maar is dat nu wel zo slim en welke garanties biedt dit model voor de toekomst?
We zijn ervan overtuigd dat elk bedrijf dat niet op de één of andere manier in de Cloud zit, het in de komende jaren niet zal halen. De digitalisering die de laatste jaren zorgt voor capaciteitsproblemen binnen elk bedrijf, maakt dat een overstap naar een externe hostingpartij onvermijdelijk is geworden. Het alternatief om zelf infrastructuur in huis te nemen, is vandaag niet meer financieel te verantwoorden. Een bedrijf moet namelijk zijn flexibiliteit en schaalbaarheid kunnen behouden in tijden waarin de agility van een bedrijf een doorslaggevende factor is in zijn competitiviteit. Dit is vooral afhankelijk van de wendbaarheid van hun IT afdeling. Ook voor kleinere bedrijven is het van belang om vanaf de eerste dag kosten en baten aan elkaar te linken. Een pay-per-use model is voor hen de meest kost-efficiënte oplossing.
De overstap maken naar de Cloud moet wel op een slimme manier gebeuren, onder begeleiding en dus met een betrouwbare partner. Alle bedrijfskritische data in een Public Cloud zetten zonder erover na te denken is geen slim idee…dat heeft de geschiedenis ons ondertussen al geleerd.
Volgens Pepijn Palmans, managing director van Stuart, zit de toekomst in de (Inter)Connected Cloud. Hiermee verwijst hij naar een Hybrid Cloud model waarbij de eigenaar van de data of de applicaties zowel over zijn Publieke als over zijn Private Cloud de volledige controle behoud. Het bedrijf heeft dan de keuze om het beheer zelf te doen of dit aan een externe partij over te laten. Het resultaat hiervan is een model dat een bedrijf de schaalbaarheid en flexibiliteit geeft die het nodig heeft en dit in pay-per-use model. Zo hebben zij concreet de mogelijkheid om capaciteit bij te nemen voor een korte termijn, een bepaald project of een specifieke toepassing.
Als we verder naar de toekomst kijken, met het big data verhaal en ‘The internet of things’, zien we dat dit Interconnected Cloud model enkel maar voordelen biedt. Niet enkel voor het verwerken van al deze data, maar ook voor het mobiele werken. Data en applicaties overal en altijd beschikbaar maken voor elke medewerker is cruciaal. Dit moet op een zo kost-efficiënte manier kunnen gebeuren én uiteraard veilig. De oplossing buiten de IT-afdeling plaatsen – zoals nu al te vaak gebeurd uit gemakzucht – waardoor er door medewerkers of afdelingen oplossingen worden gezocht in onveilige Public Clouds, is een groot risico.
Kortom, Hybrid Cloud is absoluut een zeer goede oplossing voor elk bedrijf dat op zoek is naar meer flexibiliteit. Tegelijk moeten we waken over de manier waarop deze Hybrid Cloud tot stand komt zodat bedrijfskritische data niet misbruikt kan worden. Daarom ga je best nog een stap verder door deze Clouds managed en dus Connected te maken. Zo ben je als bedrijf ook klaar voor de toekomst.