OpenStack op een kruispunt in zijn evolutie

“OpenStack wordt gedreven door innovatie. We delen onze kennis om anderen te helpen om ook te innoveren” zegt Pepijn Palmans, managing Director Stuart.

8 sep, 2016 Alain Dufooz

artikel Solutions | JUNI 2016
met interview Pepijn Palmans, managing director Stuart

Het framework heeft alles om succesvol te zijn. Volgens een studie van de OpenStack Foundation, dat onderdak geeft aan het Open Source-project, rolt bijna twee derde van de OpenStack-gebruikers een privé cloud oplossing uit… in productie. Symbolisch voor een duidelijke vooruitgang in de bedrijfsinformatiesystemen, maar vooral voor een beter globaal begrip van het systeem.
SAP, eBay, PayPal, maar ook CERN, Volkswagen en zelfs de Europese Unie… OpenStack wordt niet alleen gebruikt in de sector van de telecom, het maturiteitsniveau is er ook voor de productie.
“Eerste troef van OpenStack: bedrijven toelaten om zowel hun legacysystemen als hun native applicaties in de cloud op één enkel framework te doen draaien. In die zin is OpenStack uniek in zijn vermogen om legacy workloads te ondersteunen en tegelijk agile systemen te omarmen die snelle ontwikkel-iteraties aankunnen, om uiteindelijk een concurrentieel voordeel te bieden”, zegt de instelling.
Nog een bewijs van deze maturiteit: de link met de containers. Ongeveer 70% van de respondenten toont zich geïnteresseerd om deze technologie te integreren in hun OpenStack-projecten.
OpenSource verleidt gebruikers, omdat het gratis is. Idem voor de bedrijven: 92% bevestigt OpenStack te gebruiken om de wurggreep van leveranciers te omzeilen. Open Source mag dan al een support-contract en bijkomende kosten impliceren. Gartner merkt toch op dat er aanzienlijke besparingen te noteren zijn in vergelijken met proprietary software. Ander sleutelvoordeel is de community die vaak snellere updates en een sneller antwoord toelaat op problemen dan bij commerciële ondersteuning. Omdat de code en de oplossing gedeeld en beschikbaar zijn, kan de volledige community ervan profiteren.

De OpenStack Foundation beklemtoont dat de waarde aangebracht door de community en de samenwerking één van de terugkerende thema’s is: de gebruikers, de upstream ontwikkelaars, de applicatieontwikkelaars en de andere bijdragers appreciëren het feit te kunnen integreren met een brede en uiteenlopende community, en contact te hebben met anderen om samen te werken en ideeën te delen. De helft van de respondenten bevestigt trouwens dat één van hun motivaties is dat OpenStack hen toelaat om geavanceerde technische competenties aan te trekken als onderdeel van een grote wereldwijde technologische gemeenschap. Het moet gezegd worden dat de maturiteit van het framework en van bepaalde componenten vaak met de vinger gewezen werd door de bedrijfswereld. Een kwetsbaarheid die de invoering van de technologie vertraagde, waardoor het vooral bleef bij prototypes. Daarbij kwam nog de native complexiteit van de technologiëen een gebrek aan competenties voor de implementatie. Vandaag doen naast de community de specialisten zich gelden. Hun ondersteuning zorgt voor dat alle soorten projecten mogelijk worden.

 

“OpenStack wordt gedreven door innovatie. We delen onze kennis om anderen te helpen om ook te innoveren” zegt Pepijn Palmans, managing Director Stuart.

65% van de bedrijven die OpenStack geïmplementeerd hebben, hebben dat gedaan in productie, zegt de OpenStack Foundation. En de helft van de bedrijven uit de Fortune100 heeft OpenStack. Kunnen we stellen dat OpenStack vandaag matuur is?

Zes jaar geleden werden de eerste versies van OpenStack gelanceerd. Sindsdien is het platform zeker tot rijpheid gekomen. Het product zelf is gevoelig stabieler geworden, en zoveel sneller dat duizenden bedrijven en tienduizenden mensen vandaag betrokken zijn bij de OpenStack-community. Twee aanduidingen: het aantal deelnemers aan de verschillende evenementen rond OpenStack en de evolutie van de code met een nieuwe versie elke zes maanden. Nog afgezien van de betrokkenheid van grote spelers zoals HPE, IBM, Red Hat of Rackspace… Enige keerzijde van de medaille: de complexiteit bij het installeren en integreren in bestaande IT-platformen. Een integratie kan makkelijk 12 maanden vergen. Vandaar het belang om de juiste partner te kiezen.”

Welke criteria verklaren het succes van OpenStack? Het feit dat bedrijven zowel hun legacysystemen als hun native applicaties in de cloud op één enkel framework kunnen draaien?

“Het succes van OpenStack is niet alleen onweerstaanbaar, maar ook onomkeerbaar. OpenStack beantwoordt aan een nood aan flexibiliteit. Bovendien is er de uitzonderlijke verhouding tussen kosten en efficiëntie. OpenStack biedt u de voordelen van AWS zonder te moeten uitrollen op AWS, u creëert even flexibel privé- als publieke clouds en kunt uw gegevens tegelijkertijd lokaal houden. Het voordeel van OpenStack is dat men de hand kan leggen op het platform, terwijl AWS enkel het gebruik toelaat. Een groot bedrijf kan zo intern de cloudservice verkopen ontwikkeld dankzij OpenStack. Het is duidelijk dat we op weg zijn naar een dergelijke onafhankelijkheid. Tot slot lijkt het me essentieel om zowel traditionele en cloud workloads te kunnen ondersteunen. Bedrijven hebben niet de luxe hun legacy-applicaties te kunnen loslaten en ze naar architecturen van het type microservices te kunnen pushen. De winsten van de cloud zijn te belangrijk om er slechts enkele workloads naar te migreren!

Andere analyse: onafhankelijkheid primeert op gratis. Bedrijven zouden voor OpenSource kiezen om de vendor-lock te vermijden. Deelt u die mening?

“Absoluut! Vooreerst geloof ik dat we eender welke vorm van vendor lock-in moeten vermijden. Dat betekent ook dat ik absoluut in Open Source geloof. Op eender welke moment zijn duizenden mensen aan het samenwerken om code te ontwikkelen en het platform te optimali-seren. Door de controle te behouden, bewaren ze hun onafhankelijkheid. Dat is voor mij de schoonheid van het platform! Deze evolutie is gebaseerd op één taal, op dezelfde commando’s. Zelfs de grootste hardware-leveranciers ondersteunen het opensourceplatform met hun eigen platformen. OpenStack wordt gedreven door innovatie. We delen onze kennis om anderen te helpen om ook te innoveren.”

De containertechnologieën blijven ook veel belangstelling hebben bij de OpenStack-community. Ongeveer 70% van de respondenten zegt geïnteresseerd te zijn in de integratie van deze technologie in hun OpenStack-projecten. Is dat een extra criterium?

 

“Ja. De containers sluiten aan op de evolutie van OpenStack. Ze zijn populairder geworden, vooral bij ontwikkelaars en Ops communities. Na de servervirtualisatie is er de virtualisatie van applicaties. Een van de grote beloftes van deze techniek is de densiteit van de resources te verhogen door de hypervisielagen en de gevirtualiseerde besturingssystemen te vervangen, verplichte elementen van een klassiek virtualisatiescenario. OpenStack verenigt en laat toe containers te integreren met bestaande IT-infrastructuur. “De modulariteit van OpenStack vormt een ideale basis om containers te implementeren. Bij Stuart werken we op de containertechnologie van bij het begin. Terecht. We worden steeds meer gevraagd om containerhostingomgevingen te implementeren. We hebben er ook sommige in productie net zoals we dat gedaan hebben met de OpenStack-oplossingen.”

 

 

 

Deel dit artikel

Facebook Twitter Linkedin