Continuïteit van uw bedrijf ook als de stroom uitvalt.

Continuïteit van uw bedrijf ook als de stroom uitvalt.

8 sep, 2016 Pepijn Palmans

Continuïteit van uw bedrijf ook als de stroom uitvalt.

Het is al de derde keer op korte tijd dat er een groot gebied zonder stroom komt te zitten als gevolg van problemen op het hoogspanningsnet. Woensdagavond was Mechelen aan de beurt. Heeft u zich al wel eens afgevraagd welke gevolgen dergelijke stroomonderbrekingen op uw onderneming en winkel kunnen hebben? Menige bedrijfsleider ligt hier dagelijks wakker van.

Data is in deze digitale wereld uiterst kostbaar en groeien aan een razend tempo. Data moeten immers steeds bereikbaar en raadpleegbaar zijn voor de steeds mobielere workforce.

Maar wat als er geen stroom meer is?
Een overgrote meerderheid van de Belgische KMO’s heeft nog lokale infrastructuur in eigen beheer. Bij een stroomonderbreking zullen de data en applicaties niet langer beschikbaar zijn en worden ook websites onbereikbaar. Ook medewerkers die van thuis uit of mobiel werken in regio’s die niet afgesloten werden van het net, zullen niet langer aan kritische data en applicaties kunnen.

Er is echter één bepaald type van bedrijven voor wie een stroomonderbreking zo mogelijk een nog grotere impact heeft: de mutli-site bedrijven of bedrijven met verschillende vestigingen die hun IT-infrastructuur vaak op één centrale hoofdlocatie hebben opgesteld. Op het moment dat de stroom op de hoofdlocatie wordt onderbroken, heeft dit een impact op alle andere vestigingen. Niet alleen valt hun website overal uit, data en applicaties zijn voor de andere vestigingen ook niet langer beschikbaar en de activiteiten vallen noodgedwongen op alle locaties stil. Dat is inclusief alle contacten met partners, klanten en leveranciers, die veelal communiceren via digitale kanalen.

Gelukkig is de meerderheid van de KMO’s voorzien op stroomonderbrekingen in de vorm van uninterruptible power supply-systemen (UPS). Die zijn in theorie goed in staat om korte stroomonderbrekingen op te vangen. De vraag is of ze ook geschikt zijn om de dienstverlening voor langere tijd te garanderen. De praktijk leert dat maar weinig bedrijven hun noodstroomsystemen regelmatig testen of upgraden.

Hosting vergroot bedrijfscontinuïteit

De enige goede oplossing voor KMO’s en in het bijzonder voor multi-site KMO’s om de bedrijfsrisico’s bij stroomuitval terug te dringen, bestaat erin data en applicaties onder te brengen bij een gespecialiseerde hostingpartij. Dit type bedrijven maakt gebruik van zeer hoogwaardige datacenters, waar een stroomonderbreking geen vat op heeft en wat bijgevolg continuïteit en stabiliteit garandeert. Het uitbesteden van de IT-infrastructuur biedt een KMO o.a. de volgende twee belangrijke strategische voordelen:

  1. Continuïteit: bij een grotere stroomuitval is uw continuïteit gegarandeerd. De bedrijfsactiviteiten vallen met andere woorden niet in één klap overal stil. Klanten, partners en leveranciers blijven toegang houden tot voor hen belangrijke data en ook medewerkers op andere locaties en niet getroffen zijn door de stroomonderbreking kunnen verder blijven werken.
  2. Infrastructuur: na de stroomonderbreking is het onnodig om systemen weer gefaseerd, handmatig op te starten. Systemen ondervinden namelijk regelmatig problemen wanneer deze volledig opnieuw opgestart moeten worden. Dat verlengt nog eens de tijd die al verloren ging door de stroomonderbreking zelf.

De perceptie dat hosting duurder is dan de IT-infrastructuur in huis beheren is in de meeste gevallen onjuist. Voornamelijk de flexibiliteit in het aanbod van de meeste hosting partners zorgt voor een transparante en betaalbare kostprijs. Daarbij was de garantie voor continuïteit, technische ondersteuning en veiligheid nog nooit zo waardevol als vandaag. De huidige dreiging van stroomonderbrekingen deze winter, zou elke KMO in elk geval tot nadenken moeten stemmen over de bedrijfscontinuïteit en de organisatie van de IT-infrastructuur. En in dit kader verdient hosting zeker een plek op de agenda’s van onze KMO’s.

 

Deel dit artikel

Facebook Twitter Linkedin